2011. november 11., péntek

Lac de Sainte Croix

Verdon folyik a tóba
La Palud sur Verdon után elmaradt a capuccino, de amikor az autóból megláttam a tavat, hát mit mondjak, azonnal felébredtem. A Grand Canyon meg ez egy napra, már túl sok a jóból. Gondolnád, hogy ez a tó, a Lac de Sainte Croix mesterséges tó? 
Lac de Sainte Croix
A Verdon-folyó felduzzasztásával építették 3-4 éven keresztül. (általában a földön járok, ez mégis misztikus erővel hat rám, hogy a víztározót abban az évben – 1971 – kezdték építeni, amikor én születtem, s ez az utazás pedig a kerek születésnapom alkalmából jött létre).  
Verdon-folyó
Egyébként Franciaország második legnagyobb tava. Tényleg nagy, É-K – D-Ny irányban hosszúkás, mi az É-K-i végét láthattuk. Komoly szerepe van a villamosenergia-termelésben – ezt nem láttuk, csak olvastuk – és igazi vízi paradicsom, lehet fürdőzni, van néhány strand (de jó lett volna), csónakázás, gondolom szélben szörföznek stb.   
Lac de Sainte Croix
A víz az mindig elvarázsolja az embert, itt sem volt másképp, megnéztünk felülről, aztán leautóztunk mellé is, de eszembe sem jutott, hogy 40 éve csak a Verdon folydogált itt.  

Konkrétan egy falu mellett, amely áldozata lett a megaépítkezésnek, „áttelepítették”, s az eredeti a tó alatt….  
Most őszintén, nem gondolnád, hogy ez is Provence. S még mindig csak a második napnál járunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...